FOCWA, brancheorganisatie voor schadeherstelbedrijven, ging op dinsdag 18 augustus 2020 in gesprek met Tweede Kamerlid voor het CDA, Joba van den Berg, over de ontwikkelingen bij autoschade-, ruitschade- en caravan- & camperschadeherstelbedrijven. Van den Berg Autoschade uit Vlissingen deed de deuren open voor het bezoek van het kamerlid. Tijdens het werkbezoek was er specifieke aandacht voor de impact van de coronacrisis op de schadeherstelsector.

 De impact van de coronacrisis op de schadeherstelsector is groot. Of we nu spreken over autoschade, ruitschade of caravan- & camperschade: overal was het de afgelopen maanden zoeken naar oplossingen. FOCWA, als belangenbehartiger van haar leden, zorgde daarom al snel voor een coronaprotocol, afgestemd met vakbonden en arbo-deskundigen. Dit was zelfs één van de eerste protocollen in Nederland, waardoor de sector duidelijkheid schept voor klanten. FOCWA ging hierover in gesprek met Joba van den Berg, Tweede Kamerlid voor het CDA: “Heel goed om te zien dat er in de sector veilig gewerkt wordt voor consumenten en werknemers. Zo kunnen bedrijven toch open blijven en de berijders ontzorgen. Het is mooi om te zien welke oplossingen er mogelijk zijn. Het was een zeer nuttig werkbezoek in een mooie sector.”

Het aanbod van werk is de afgelopen periode duidelijk afgenomen. Desondanks blijft Van den Berg Autoschade optimistisch over de toekomst. Heike van den Berg: “Een goede band met de lokale klant is essentieel, zeker voor bedrijven in de regio geldt dit nog meer. Wij besteden hier dus nog meer aandacht aan, dan we al deden. Dit geldt ook voor onze medewerkers, want hun welbevinden gaat boven alles. Ik ben trots op ons team, iedereen houdt zijn hoofd koel en blijft positief. Samen komen we hier doorheen!’’

Er werd ook stilgestaan bij de instroom van technisch personeel. De instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel is ook een uitdaging voor de meeste FOCWA aangesloten bedrijven. Femke Teeling, directeur FOCWA: “Het blijft voor ondernemers lastig om technisch geschoold personeel te vinden. Zeker nu er minder inkomsten binnen zijn gekomen is het voor bedrijven ook moeilijker om personeel wat al in dienst is opleidingen te blijven laten volgen. Toch verwachtte 83 procent van de FOCWA-leden, die de coronamonitor hebben ingevuld eind april, personeel en leerlingen te kunnen behouden. Het is belangrijk dat ondernemers blijven investeren in jongeren.”